MATERIALGUIDE


Alla material har sina egenskaper och lämpar sig bättre eller sämre för olika användningsområden. Det kan vara bra att känna till lite basfakta kring de vanligaste materialen.

 

BOMULL
Bomull är ett naturmaterial som oftast finns i färgade varianter i alla kulörer. Bomull har svårare att behålla färgen än syntetmaterial, därför behöver man vara lite extra försiktig i tvätten av dem. Precis som alla naturmaterial krymper det lite vid första tvätten. Vänd alltid plagget ut och in vid tvätt. Vita bomullsplagg kan kännas lite smutsiga och inte helt vita efter en tid. Detta kan avhjälpas med blekning, såvida inte plagget innehåller elastan, för då riskerar du att missfärga plagget.

DENIM
Ett naturmaterial, bomull, fast med lite andra egenskaper än vanlig bomull. Denim är oftast färgad med indigofärg som blöder naturligt vid tvätt. I början blöder den mera naturligtvis. Det är en del av det fina med denimtyger, de får oftast en skön patina med tiden. Vad man inte vill ha är vita tvättränder. Tvätta därför alltid byxan ut och in. Överdosera inte tvättmedlet, packa inte maskinen för full, och låt inte plaggen ligga kvar blöta i maskinen. Torka byxan med rätsidan utåt.


ULL
Ett unikt material med många goda egenskaper. Ullens fiberändar står utåt. När plagget används eller tvättas kan dessa ändar tovas ihop till "noppor". Plocka helst dessa för hand eller använd plockmaskin. När du tvättar ull är temperaturen viktig. Tvätta inte för varmt! Skölj plagget en extra gång, lägg in i en handduk och krama ur vattnet. Plantorka alltid ull. Ofta räcker det med en rejäl vädring för att ett ullplagg skall återfå sin fräschör.

SYNTET
Konstgjorda material är oftast starkare och mer skrynkeltåliga än naturmaterial. De absorberar inte fukt så lätt, men bildar å andra sidan lätt statisk elektricitet.
De flesta syntetmaterial är värmekänsliga, så tvätta ej för varmt. För hög temperatur i kombination med en hårt packad maskin kan ge upphov till veck som aldrig går bort.

SILKE
Ett av de finaste naturmaterialen. Hög absorptionsförmåga och skönt att bära i varma temperaturer. Silke är känsligt för solljus och blir sprött och bleknar i allt för starkt solljus. Förvara kläderna mörkt och inte för varmt.

LINNE
Ett hållfast naturmaterial med låg elasticitet. Därför skrynklar det lätt. Lätt och luftigt, skönt att bära då det är varmt. Använd tvättmedel utan optiskt vitmedel, då det lätt bleker linneplagg. Även solljus bleker färgade linneplagg lätt. Tvätt i för höga temperaturer är inte att rekommendera, då även linne kan krympa.

VISKOS
Kan krympa efter tvätten. När viskosen är våt är den hård och stel och kan spricka om man försöker dra ut den. Låt plagget plantorka och stryk det sedan. Vänd plagget ut och in, stryk i den riktningen du vill att plagget skall bli större.

SKINN
Skinnet har en egen karaktär. Det finns inte ett skinn som är likt ett annat. Det är en del av charmen med det. Oftast mår skinnplagg bäst av att tas om hand av experter. Det finns inget universalmedel för att rengöra skinn. En lätt fuktad trasa är det bästa.

MOCKA
Mockaplagg bör impregneras före första användningen. Fläckar tas bort med en lätt fuktad trasa, och sedan borstas ytan upp med en mockaborste. Vid regn gör du klokt i att låta mockaplaggen stanna i garderoben.

ELASTAN / LYCRA
Elastan är en gummiaktig fiber som precis som namnet antyder har en stor elastisk förmåga. Elastan används alltid invävt i något annat material, t ex bomull, lin, viskos eller ull. 2% elastan i ett plagg räcker för att passformen skall bli bättre. För varm tvätt kan göra att trådarna smälter och plagget förlorar formen och sin elasticitet.