TVÄTTKURIOSA


Visste du att...

..vi förmodligen spenderar lika mycket tid på tvättning idag som på trettiotalet. Maskiner och tvättmedel är effektivare, men i stället tvättar vi oftare.

..ett genomsnittligt svenskt hushåll köper tvättmedel för ca 210 kr per år.

..Lubbe Nordström myntade uttrycket "Lort-Sverige" när han konfronterades med all smuts i de svenska hemmen i slutet av 1930-talet.

..man i många av vikingarnas båtgravar har hittat föremål som tros har använts att stryka kläder med. Det som tros vara strykjärn är tillplattade glasklot med bränd bas. Man har även hittat valbensplattor som är prydda med djurhuvuden. Dessa tror man har använts som strykbrädor.

..det var i Mesopotamien som man först upptäckte tvålen. Det var de babyloniska kemisterna som kokade ihop olja och alkalier och fick då fram en produkt som folk tvättade sig med.

..1000 e.Kr framställdes en mjuk tvål i Nordeuropa. Man tillverkade den genom att koka aska tillsammans med animaliska fetter eller fiskolja. Det var bara ett problem, tvålen luktade så förskräckligt illa att man bara kunde använda den till att tvätta kläder med. Undrar hur kläderna luktade?

..det första sammansatta tvättmedlet kom 1907. Det hette Persil. Det innehöll perborat som blekmedel och silikat som stabiliseringsmedel.

..1956 konstaterade Bostadskollektiva kommittén att hushållstvätten fortfarande var den tyngsta sysslan i hushållet. 70 procent av all tvätt i Sverige tvättades fortfarande för hand.

..idag är tvättstugan och tvättiderna den vanligaste orsaken till osämja mellan grannar som bor i hyreshus.